Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Cukry
uważaj na...
Możliwym działaniem niepożądanym składnika melasy na ludzi jest zwiększenie stężenia glukozy we krwi.
Melasa to bogate źródło żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także zawiera witaminy z grupy B i ma niski indeks glikemiczny, dlatego często wykorzystywana jest w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej jako słodzik i źródło składników mineralnych.
Składnik melasy, czyli sacharoza, stanowi źródło energii dla organizmu. Ponadto, melasa zawiera także pewne ilości mikroelementów i witamin, takich jak żelazo, wapń, magnez, witamina B6 i kwas pantotenowy, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Melasa może również wpłynąć na poprawę smaku paszy oraz na lepsze wchłanianie innych składników pokarmowych przez organizm.