melasa

KATEGORIA | Cukry

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika melasy na ludzi jest zwiększenie stężenia glukozy we krwi.

Informacje o składniku

Melasa to bogate źródło żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także zawiera witaminy z grupy B i ma niski indeks glikemiczny, dlatego często wykorzystywana jest w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej jako słodzik i źródło składników mineralnych.

Funkcja

Składnik melasy, czyli sacharoza, stanowi źródło energii dla organizmu. Ponadto, melasa zawiera także pewne ilości mikroelementów i witamin, takich jak żelazo, wapń, magnez, witamina B6 i kwas pantotenowy, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Melasa może również wpłynąć na poprawę smaku paszy oraz na lepsze wchłanianie innych składników pokarmowych przez organizm.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik