Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
dobry składnik
Spożycie masła klarowanego, czyli bezwodnego tłuszczu mlecznego, może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. W szczególności, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, regularne spożywanie masła klarowanego może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać spożywania masła klarowanego, ponieważ może ono zawierać pewne ilości laktozy. Wreszcie, należy pamiętać, że masło klarowane, tak samo jak każdy inny tłuszcz, jest bardzo kaloryczne i jego nadmierne spożywanie może prowadzić do nadwagi lub otyłości.
Masło klarowane bezwodny tłuszcz mleczny to składnik spożywczy otrzymywany poprzez usunięcie wody i białka z masła, co zwiększa jego trwałość i pozwala na wyższe temperatury smażenia.
Funkcją składnika masła klarowanego, czyli bezwodnego tłuszczu mlecznego, w produktach spożywczych jest przede wszystkim dodanie smaku i zapachu typowego dla masła. Ponadto, masło klarowane jest również stosowane w produkcji ciast, słodyczy, a także przetworów mięsnych w celu poprawy konsystencji i tekstury produktów. W niektórych przypadkach, masło klarowane jest również wykorzystywane jako substytut oleju lub tłuszczu roślinnego w procesie smażenia i pieczenia.