maltodekstryna z ziemniaków

KATEGORIA | Węglowodany

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika maltodekstryny z ziemniaków na ludzi może być wzrost poziomu cukru we krwi.

Informacje o składniku

Maltodekstryna z ziemniaków jest węglowodanem złożonym, pozyskiwanym z hydrolizy skrobi ziemniaczanej, jest składnikiem wielu produktów spożywczych, a także stosowana jest w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Funkcja

Maltodekstryna z ziemniaków jest składnikiem węglowodanowym, który jest szybko wchłaniany przez organizm człowieka. Jego główną funkcją w żywieniu jest dostarczanie energii dla organizmu. Maltodekstryna z ziemniaków może być wykorzystywana jako składnik w suplementach diety, napojach izotonicznych lub jako dodatek do żywności, w tym produktów piekarniczych, słodyczy i sosów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik