maliny

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Maliny są ogólnie uważane za bezpieczne dla zdrowia człowieka. Jednak spożycie nieświeżych lub skażonych malin może spowodować problemy zdrowotne, takie jak zatrucie pokarmowe. Bakterie i wirusy, takie jak Salmonella, E. coli i Norovirus, mogą przenosić się na maliny przez skażoną wodę lub brudne ręce osób, które je zbierają lub pakują. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy spożywać tylko świeże maliny z renomowanego źródła, a przed jedzeniem dokładnie umyć je wodą. Osoby o obniżonej odporności lub kobiety w ciąży powinny uważać na spożywanie surowych malin.

Informacje o składniku

Maliny są bogate w witaminę C i błonnik, co przyczynia się do poprawy zdrowia układu odpornościowego i trawienia.

Funkcja

Składnik maliny, czyli malinina, jest zwykle stosowany jako substancja aromatyzująca w produktach spożywczych, takich jak desery, napoje i słodycze. Malinina może również być stosowana jako barwnik naturalny do nadania koloru niektórym produktom spożywczym. W badaniach naukowych wykazano również, że malinina może mieć korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik