Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Malina liść może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia w dużych ilościach. Zawiera ona naturalne związki chemiczne, w tym kwas elagowy, który może wpływać na wchłanianie składników odżywczych przez organizm. Ponadto, spożycie dużych ilości malin liścia może prowadzić do biegunki, nudności oraz wymiotów. Dlatego zaleca się, aby spożywać malinę w umiarkowanych ilościach i nie przekraczać zalecanej dawki. Przed użyciem w celach leczniczych należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Liście malin są bogate w przeciwutleniacze i flawonoidy, co może przynieść korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie stanów zapalnych i obniżenie ryzyka chorób serca.
Składnik malina liść jest często wykorzystywany w produktach spożywczych ze względu na zawartość polifenoli, flawonoidów oraz kwasów organicznych. Te substancje mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Niektóre badania sugerują, że składnik malina liść może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, wspierać zdrowie serca i układu krążenia, a także działać przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dlatego też często można go znaleźć w suplementach diety oraz różnego rodzaju herbatach i napojach ziołowych.