Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ryby i owoce morza
dobry składnik
Makrela, podobnie jak większość ryb, może zawierać niskie poziomy rtęci i zanieczyszczeń związkami chemicznymi, takimi jak dioksyny i PCB (polichlorowane bifenyle). Spożycie takiej ryby w dużych ilościach przez długi czas może prowadzić do przedawkowania rtęci i zwiększonego ryzyka wystąpienia problemów zdrowotnych, takich jak problemy z układem nerwowym, trawieniem, a nawet rozwojem płodu u kobiet w ciąży. Dlatego zaleca się spożywanie makreli z umiarem i wybieranie świeżych, zdrowych ryb z niezanieczyszczonych obszarów.
Makrela to ryba morska, bogata w kwasy omega-3 i białko, popularnie stosowana jako składnik wędlin, past i sałatek.
Makrela jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz białko, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składnik ten jest często wykorzystywany w przetworach rybnych, sałatkach, a także jako dodatek do kanapek i dań głównych. Makrela jest również cenionym składnikiem karmy dla zwierząt domowych, ze względu na swoje wartości odżywcze.