Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi mąka żytnia razowa to wywołanie reakcji alergicznych u osób uczulonych na gluten.
Mąka żytnia razowa to produkt spożywczy otrzymywany z mielenia ziarna żyta, który charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i wartościowymi składnikami odżywczymi.
Mąka żytnia razowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na trawienie i zapobiega zaparciom. Ponadto, zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez, selen oraz fosfor, co przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składnik ten jest również źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają dłuższe uczucie sytości i pozytywnie wpływają na poziom glukozy we krwi.