Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mąki i produkty zbożowe
dobry składnik
Spożycie mąki z gorczycy może potencjalnie wywołać reakcje alergiczne u niektórych ludzi
Mąka z gorczycy jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, jednak ze względu na zawartość glukozynolanów, może wpływać na zaburzenia wchłaniania jodu i powodować problemy z tarczycą.
Składnik mąki z gorczycy pełni funkcję źródła białka oraz składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Mąka z gorczycy jest również bogata w błonnik pokarmowy, który wpływa pozytywnie na trawienie oraz reguluje poziom cukru we krwi. Ze względu na to, że nie zawiera glutenu, jest często stosowana jako alternatywa dla mąki pszczelarskiej przez osoby z nietolerancją glutenu.