mąka z gorczycy

KATEGORIA | Mąki i produkty zbożowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie mąki z gorczycy może potencjalnie wywołać reakcje alergiczne u niektórych ludzi

Informacje o składniku

Mąka z gorczycy jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, jednak ze względu na zawartość glukozynolanów, może wpływać na zaburzenia wchłaniania jodu i powodować problemy z tarczycą.

Funkcja

Składnik mąki z gorczycy pełni funkcję źródła białka oraz składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Mąka z gorczycy jest również bogata w błonnik pokarmowy, który wpływa pozytywnie na trawienie oraz reguluje poziom cukru we krwi. Ze względu na to, że nie zawiera glutenu, jest często stosowana jako alternatywa dla mąki pszczelarskiej przez osoby z nietolerancją glutenu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik