Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mąki i produkty zbożowe
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika mąki pszennej słodowej pełnoziarnistej na ludzi to występowanie objawów nietolerancji glutenu lub celiakii.
Mąka pszenna słodowa pełnoziarnista jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, magnez i cynk, a jej spożywanie może wpłynąć pozytywnie na trawienie oraz poziom cukru we krwi.
Mąka pszenna jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych oraz zawiera białka roślinne i niezbędne składniki mineralne. Mąka pszenna pełnoziarnista jest dodatkowo bogatsza w błonnik, który wpływa korzystnie na trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego. Natomiast mąka słodowa, oprócz węglowodanów i białek, zawiera także enzymy trawienne i składniki mineralne, które pomagają w procesie wyrabiania ciasta i pieczenia chleba. W żywieniu, mąka pszenna jest podstawowym składnikiem wielu potraw, a wybór między mąką pszenną pełnoziarnistą a słodową zależy od preferencji smakowych oraz potrzeb żywieniowych.