Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Zboża i produkty zbożowe
dobry składnik
Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka, jeśli zawiera pestycydy lub inne szkodliwe substancje chemiczne. Ponadto, osoby cierpiące na choroby trawienne, takie jak choroba trzewna czy zespół jelita drażliwego, mogą doświadczać dyskomfortu po spożyciu mąki pełnoziarnistej z pszenicy durum. W przypadku nietolerancji glutenu, spożycie tej mąki może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jednakże, dla większości osób zdrowych mąka pełnoziarnista z pszenicy durum stanowi cenny źródło błonnika, witamin i minerałów.
Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum jest bogata w błonnik, białko i składniki mineralne, takie jak żelazo i magnez.
Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum stosowana w produktach spożywczych pełni wiele funkcji. Jest ona bogata w błonnik, dzięki czemu wpływa korzystnie na trawienie i przyspiesza metabolizm. Ponadto, ma ona niższy indeks glikemiczny niż tradycyjna mąka pszenna, co oznacza, że powoduje wolniejsze uwalnianie glukozy do krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą. Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum wpływa także na poprawę smaku, konsystencji i wyglądu produktów końcowych, takich jak chleb, makarony, wypieki i dania gotowe.