Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika mąki owsianej na ludzi może być reakcja alergiczna
Mąka owsiana jest bogata w błonnik pokarmowy, białko, węglowodany, a także witaminy z grupy B, żelazo oraz cynk, co czyni ją wartościowym składnikiem diety człowieka.
Składniki odżywcze zawarte w mące owsianej pełnią wiele funkcji w żywieniu człowieka. Jedną z nich jest dostarczanie błonnika pokarmowego, który dzięki zdolności wiązania wody wpływa na regulację perystaltyki jelit i zapobiega zaparciom. Ponadto, błonnik pokarmowy w mące owsianej pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega gwałtownym wzrostom poziomu glukozy po posiłku. Mąka owsiana zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, cynk oraz fosfor, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu.