Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mąki i produkty zbożowe
dobry składnik
Spożycie mąki amarantusowej może powodować reakcje alergiczne u niektórych ludzi
Mąka amarantusowa jest bogata w białko, błonnik i składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo i magnez, a także może być alternatywą dla mąki pszennej dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.
Mąka amarantusowa jest bogatym źródłem białka roślinnego, który jest niezbędny dla organizmu człowieka. Białko to zawiera pełnowartościowe aminokwasy, które są w stanie zaspokoić potrzeby organizmu w budowaniu i regeneracji tkanek. Ponadto, mąka amarantusowa jest bogata w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez oraz cynk, które są niezbędne dla utrzymania prawidłowej gospodarki mineralnej organizmu. W diecie bezglutenowej mąka amarantusowa stanowi również alternatywę dla mąki pszczelarskiej.