Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nasiona, orzechy i ziarna
dobry składnik
Spożycie dużej ilości niebieskiego maku może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca.
Mak niebieski to nasiona rośliny, które są popularnym dodatkiem do wypieków i potraw, charakteryzują się charakterystycznym niebieskim kolorem.
Składnik w żywieniu mak niebieski, czyli kwas linolowy, jest ważnym składnikiem odżywczym, którego organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Kwas linolowy jest nienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega-6 i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. wpływa na poziom cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie krwi, wpływa na układ odpornościowy oraz wpływa na procesy zapalne w organizmie.