mak niebieski

KATEGORIA | Nasiona, orzechy i ziarna

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużej ilości niebieskiego maku może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca.

Informacje o składniku

Mak niebieski to nasiona rośliny, które są popularnym dodatkiem do wypieków i potraw, charakteryzują się charakterystycznym niebieskim kolorem.

Funkcja

Składnik w żywieniu mak niebieski, czyli kwas linolowy, jest ważnym składnikiem odżywczym, którego organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Kwas linolowy jest nienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega-6 i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in. wpływa na poziom cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie krwi, wpływa na układ odpornościowy oraz wpływa na procesy zapalne w organizmie.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik