Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy
dobry składnik
Spożycie suszonego majeranku w niewielkich ilościach jest uważane za bezpieczne dla zdrowia człowieka. Jednakże, spożywanie dużej ilości suszonego majeranku może powodować niekorzystne skutki dla zdrowia ze względu na zawartość olejku eterycznego w roślinie. Wyższe dawki olejku eterycznego mogą powodować problemy z trawieniem, bóle brzucha, nudności, wymioty oraz biegunkę. Osoby z chorobami nerek i wątroby, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny spożywać majeranek z umiarem lub skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem.
Majeranek suszony to popularna przyprawa kuchenna o słodkawym i delikatnym smaku, stosowana w wielu daniach mięsnych, zupach i sałatkach.
Majeranek suszony jest powszechnie stosowany jako dodatek smakowy w produktach spożywczych, zwłaszcza w mięsach, zupach, sosach i sałatkach. Jego funkcja polega na dodaniu charakterystycznego aromatu i smaku, który uzupełnia i wzmacnia smak innych składników, a także działa pobudzająco na apetyt. Ponadto, majeranek suszony posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, co przyczynia się do przedłużenia trwałości produktów spożywczych.