mączka chleba świętojańskiego

KATEGORIA | Produkty zbożowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika maczka chleba świętojańskiego na ludzi to wywołanie reakcji alergicznej.

Informacje o składniku

Mączka chleba świętojańskiego jest bogatym źródłem błonnika, białka roślinnego oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, magnez, cynk, żelazo i potas.

Funkcja

Składnikami mączki chleba świętojańskiego są m.in. błonnik, białko, węglowodany, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, magnez, cynk i fosfor. Ich funkcją w żywieniu jest zapewnienie organizmowi białka niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek, węglowodanów jako źródła energii, oraz witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Błonnik natomiast pełni rolę regulującą trawienie oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik