Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Mączka arachidowa, czyli produkt pozyskiwany z prażonych orzeszków ziemnych, może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi w przypadku spożycia przez osoby uczulone na orzeszki ziemne. Mogą wystąpić objawy alergii, takie jak trudności w oddychaniu, obrzęk gardła, pokrzywka, biegunka, wymioty lub w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny. Dlatego osoby z alergią na orzeszki ziemne powinny unikać spożywania mączki arachidowej oraz innych produktów zawierających orzeszki ziemne.
Mączka arachidowa to produkt spożywczy otrzymywany z mielonych orzeszków ziemnych, bogaty w białko i tłuszcz.
Składnik mączka arachidowa jest często stosowany w produktach spożywczych jako źródło białka i innych składników odżywczych. Jest szczególnie popularny w przemyśle spożywczym jako dodatek do wyrobów cukierniczych, jak również w produkcji słodyczy, czekoladek i batonów energetycznych. Mączka arachidowa może również być używana jako zagęstnik lub emulgator w produktach spożywczych, takich jak sosy i galaretki. Ponadto, ze względu na swój bogaty smak i konsystencję, mączka arachidowa często jest stosowana jako składnik w masłach orzechowych i innym rodzajach past orzechowych.