Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Nie jest zalecane spożywanie łupiny babki jajowatej ze względu na potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Łupina ta może zawierać substancje toksyczne, takie jak alkaloidy, saponiny i glikozydy, które mogą wywołać szkodliwe działania na organizm ludzki, takie jak ból brzucha, wymioty, biegunkę, zawroty głowy, a nawet problemy z oddychaniem. Ponadto, łupina babki jajowatej może być traktowana pestycydami i innymi chemikaliami, co może zwiększyć ryzyko toksyczności. Z tego powodu, zaleca się unikanie spożywania łupiny babki jajowatej i skonsultowanie się z lekarzem w przypadku jakichkolwiek objawów po spożyciu.
Łupina babki jajowatej jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego
Składnik łupiny babki jajowatej, czyli nasiona psyllium, jest stosowany w produktach spożywczych jako źródło błonnika pokarmowego. Błonnik ten przyczynia się do poprawy trawienia i regulacji procesów metabolicznych organizmu. Ponadto, składnik ten może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego poprzez zapobieganie zaparciom.