Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ryby i owoce morza
dobry składnik
Spożycie łososia wędzonego może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim, podczas wędzenia łososia mogą powstać substancje rakotwórcze, takie jak benzopiren, które są szkodliwe dla zdrowia. Ponadto, łosoś może zawierać zanieczyszczenia chemiczne, takie jak rtęć i PCB, które również są szkodliwe dla zdrowia człowieka. Dlatego ważne jest, aby spożywać łososia wędzonego umiarkowanie i wybierać produkty wysokiej jakości od zaufanych producentów.
Łosoś wędzony to bogate źródło białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca.
Składnik łosoś wędzony w produktach spożywczych pełni funkcję dodania smaku i aromatu. Jest to również źródło białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i układu krążenia. Jednak ze względu na wysoką zawartość soli i innych substancji dodawanych podczas procesu wędzenia, zaleca się spożywanie łososia wędzonego w umiarkowanych ilościach.