Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Liście selera zawierają związki chemiczne zwanne psoralenami, które mogą powodować reakcje skórne i uczulenia. Spożycie większych ilości może również prowadzić do biegunki, bólu brzucha i wymiotów. Osoby z chorobami nerek lub zaburzeniami metabolicznymi powinny unikać spożywania dużych ilości liści selera. Przed spożyciem liści selera zawsze warto skonsultować się z lekarzem, szczególnie gdy ma się jakieś schorzenia.
Liść selera jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak witamina C, K i potas
Liść selera jest często wykorzystywany jako zioło w kuchni, ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat. Może być dodawany do zup, sosów, sałatek i dań mięsnych jako przyprawa. Oprócz walorów smakowych, liść selera jest również bogaty w wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, C i K oraz kwas foliowy i wapń. Liść selera może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu stanów zapalnych.