liść maliny

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Nie znaleziono wystarczającej ilości dowodów naukowych, aby stwierdzić, że spożycie liści maliny jest szkodliwe dla zdrowia człowieka. Jednakże, ze względu na zawartość kwasów organicznych i flawonoidów, nie zaleca się spożywania dużych ilości liści maliny. W przypadku nietolerancji na którykolwiek ze składników, może wystąpić reakcja alergiczna. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.

Informacje o składniku

Liść maliny jest bogaty w przeciwutleniacze i kwasy organiczne, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Funkcja

Składnik liść maliny jest często wykorzystywany jako naturalny dodatek smakowy i aromatyzujący w produktach spożywczych, takich jak herbaty owocowe, syropy, dżemy, galaretki, ciasta i ciastka. Liście maliny są również bogate w związki fenolowe, takie jak kwas elagowy i kwas galusowy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dlatego też, składnik liść maliny może być wykorzystywany w produktach żywnościowych jako naturalny sposób na poprawę smaku i zapachu, oraz jako źródło składników odżywczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik