lecytyny

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika lecytyny na ludzi to biegunka

Informacje o składniku

Lecytyna jest fosfolipidem, który jest naturalnie obecny w organizmie ludzkim, można ją znaleźć w jedzeniu takim jak żółtka jaj, soja i orzechy i pomaga w utrzymaniu zdrowia mózgu i układu nerwowego.

Funkcja

Składnik lecytyny pełni wiele funkcji w żywieniu. Jedną z głównych funkcji jest poprawa funkcjonowania układu nerwowego oraz utrzymanie zdrowia mózgu. Lecytyna pomaga również w utrzymaniu zdrowia serca poprzez kontrolowanie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, składnik ten wpływa pozytywnie na pracę wątroby i zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych. Lecytyna pełni także rolę emulgatora, czyli substancji umożliwiającej mieszanie się tłuszczów i wody, co ma zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik