Lakton kwasu glukonowego

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Lakton kwasu glukonowego może powodować problemy gastryczne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i nudności po spożyciu w dużych ilościach. Długotrwałe spożywanie laktonu kwasu glukonowego w dużych ilościach może prowadzić do zaburzeń wchłaniania wapnia, co z kolei może osłabić kości i prowadzić do osteoporozy. Osoby z alergią na laktozę powinny unikać spożywania laktonu kwasu glukonowego. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu produktów zawierających lakton kwasu glukonowego, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem.

Informacje o składniku

Organiczny związek chemiczny, stosowany jako stabilizator, regulator kwasowości i antyutleniacz.

Funkcja

Stabilizator, regulator kwasowości

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik