Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry, ale
Lakton kwasu glukonowego może powodować problemy gastryczne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i nudności po spożyciu w dużych ilościach. Długotrwałe spożywanie laktonu kwasu glukonowego w dużych ilościach może prowadzić do zaburzeń wchłaniania wapnia, co z kolei może osłabić kości i prowadzić do osteoporozy. Osoby z alergią na laktozę powinny unikać spożywania laktonu kwasu glukonowego. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu produktów zawierających lakton kwasu glukonowego, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem.
Organiczny związek chemiczny, stosowany jako stabilizator, regulator kwasowości i antyutleniacz.
Stabilizator, regulator kwasowości