lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

KATEGORIA | Bakterie mlekowe (probiotyki)

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Potencjalne działanie niepożądane składnika Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus na ludzi jest nieznane.

Informacje o składniku

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus to bakteria fermentacyjna wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji jogurtów i kefirów.

Funkcja

Składnik ten, czyli Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, pełni ważną funkcję w procesie fermentacji mleka. Jest to bakteria kwasu mlekowego, która w połączeniu z innym składnikiem, Streptococcus thermophilus, tworzy specyficzną symbiozę, niezbędną do produkcji jogurtu. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus przekształca laktozę, czyli cukier zawarty w mleku, w kwas mlekowy, co powoduje zakwaszenie produktu i zapewnia charakterystyczny smak i konsystencję jogurtu. Ponadto, bakteria ta wytwarza enzymy umożliwiające trawienie laktozy, co czyni jogurt bardziej przyswajalnym dla osób z nietolerancją laktozy.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik