Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Bakterie mlekowe (probiotyki)
dobry składnik
Potencjalne działanie niepożądane składnika Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus na ludzi jest nieznane.
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus to bakteria fermentacyjna wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji jogurtów i kefirów.
Składnik ten, czyli Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, pełni ważną funkcję w procesie fermentacji mleka. Jest to bakteria kwasu mlekowego, która w połączeniu z innym składnikiem, Streptococcus thermophilus, tworzy specyficzną symbiozę, niezbędną do produkcji jogurtu. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus przekształca laktozę, czyli cukier zawarty w mleku, w kwas mlekowy, co powoduje zakwaszenie produktu i zapewnia charakterystyczny smak i konsystencję jogurtu. Ponadto, bakteria ta wytwarza enzymy umożliwiające trawienie laktozy, co czyni jogurt bardziej przyswajalnym dla osób z nietolerancją laktozy.