kwiat pomarańczy

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Kwiat pomarańczy może stanowić pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia w większych ilościach. Nie zaleca się jedzenia dużych ilości kwiatów pomarańczy ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznych. Może to objawiać się poprzez wysypkę skórną, obrzęk języka, warg i gardła, trudności w oddychaniu i bólem brzucha. Ponadto, kwiaty pomarańczy zawierają substancję o nazwie sinefryna, która może zwiększyć ryzyko wystąpienia nieprawidłowości w rytmie serca oraz podnieść ciśnienie krwi. Dlatego też, osoby z chorobami serca lub wysokim ciśnieniem krwi powinny unikać spożywania kwiatów pomarańczy. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów niepożądanych po spożyciu kwiatów pomarańczy, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Informacje o składniku

Kwiat pomarańczy jest składnikiem spożywczym, który jest często wykorzystywany do produkcji herbaty o aromatycznym smaku i zapachu.

Funkcja

Składnik kwiatu pomarańczy, czyli olejek eteryczny, jest wykorzystywany w produktach spożywczych głównie jako aromatyzator. Dodaje on charakterystycznego, cytrusowego zapachu i smaku, szczególnie w produktach cukierniczych, jak ciasta, ciasteczka czy lody. Olejek eteryczny z kwiatów pomarańczy jest również popularnym składnikiem herbat, napojów i likierów. Ponadto, związki zawarte w olejku eterycznym z kwiatów pomarańczy wykazują właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co może mieć korzystny wpływ na zdrowie.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik