Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Spożycie kwaśnego węglanu sodu może stwarzać potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Należy pamiętać, że kwaśny węglan sodu to substancja chemiczna, która może powodować podrażnienie skóry, oczu i dróg oddechowych. W przypadku spożycia może spowodować nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunkę oraz skurcze mięśni. Długotrwałe narażenie na kwaśny węglan sodu może prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak trwałe uszkodzenie narządów wewnętrznych. Dlatego należy zachować ostrożność i unikać spożycia kwaśnego węglanu sodu w jakiejkolwiek formie.
Kwaśny węglan sodu jest powszechnie stosowanym środkiem spulchniającym w przemyśle spożywczym
Składnik kwaśny węglan sodu jest stosowany w produktach spożywczych jako substancja spulchniająca. Podczas wypieku produktów węglan sodu reaguje z kwasami (np. kwasem cytrynowym) i wytwarza dwutlenek węgla, który powoduje wyrastanie ciasta. Dodatek węglanu sodu może również wpłynąć na smak i pH produktu.