Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym kwasu cytrynowego na ludzi może być podrażnienie skóry i błon śluzowych.
Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem znajdującym się w wielu owocach i warzywach, jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności i napojów, a także ma właściwości antyoksydacyjne i może poprawić wchłanianie żelaza z pokarmów.
Składnik kwasu cytrynowego pełni wiele funkcji w żywieniu. Jest on wykorzystywany jako regulator kwasowości i dodatek do żywności w celu poprawy smaku, jako źródło witaminy C oraz do zwiększenia trwałości produktów spożywczych. Kwas cytrynowy ma również właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, co pozwala na zachowanie świeżości i jakości produktów spożywczych.