Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Regulatory kwasowości
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika korektorów kwasowości, takich jak kwas cytrynowy, na ludzi może być podrażnienie lub uszkodzenie błony śluzowej jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego.
Korektory kwasowości, w tym kwas cytrynowy, to substancje spożywcze stosowane w celu regulacji pH produktów spożywczych.
Kwas cytrynowy jest często stosowany jako korektor kwasowości w przemyśle spożywczym. Jego funkcją jest regulacja pH produktów żywnościowych poprzez redukcję kwasowości. Oprócz tego, kwas cytrynowy może również pełnić rolę przeciwutleniacza, poprawiając trwałość i jakość produktów spożywczych. W diecie człowieka kwas cytrynowy jest metabolizowany i wydalany z organizmu, nie dostarcza jednak żadnych wartości odżywczych.