kuskus perłowy zawiera gluten

KATEGORIA | Produkty zbożowe

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Kuskus perłowy może stanowić potencjalne zagrożenie dla osób nietolerujących glutenu, ponieważ jest to produkt zbożowy i zawiera gluten. Spożycie kuskusu perłowego przez osoby cierpiące na chorobę trzewną lub nietolerancję glutenu może spowodować negatywne skutki zdrowotne, w tym biegunkę, wzdęcia, bóle brzucha, a nawet uszkodzenie błony śluzowej jelit. Dlatego osoby z nietolerancją glutenu powinny unikać spożywania kuskusu perłowego lub szukać wersji bezglutenowej tego produktu.

Informacje o składniku

Kuskus perłowy jest składnikiem spożywczym zawierającym gluten

Funkcja

Funkcja składnika kuskus perłowy, który zawiera gluten, polega na nadaniu potrawie odpowiedniej konsystencji oraz wzbogaceniu jej smaku. Gluten, który znajduje się w kuskusie perłowym, jest rodzajem białka, które pomaga w wiązaniu i elastyczności ciasta. Dzięki temu produkty z dodatkiem kuskusu perłowego mają lepszą teksturę i są bardziej puszyste. Warto jednak pamiętać, że osoby z nietolerancją glutenu powinny unikać produktów zawierających ten składnik.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik