kultury starterowe z mleka

KATEGORIA | Nabiał

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Przyjęcie dużej dawki kultury starterowej z mleka zawierającej składnik mogący wywołać nietolerancję laktozy może prowadzić do objawów takich jak ból brzucha, wzdęcia, biegunka i nudności.

Informacje o składniku

Kultura starterowa z mleka zawiera probiotyczne bakterie, które pomagają w procesie fermentacji produktów mlecznych.

Funkcja

Składnikami w kulturach starterowych z mleka są przede wszystkim bakterie fermentacji mlekowej, takie jak Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Ich główną funkcją w żywieniu jest przekształcanie laktozy (cukru mlekowego) w kwas mlekowy, co powoduje zakwaszenie mleka i nadanie mu charakterystycznego smaku i zapachu. Bakterie te także produkują enzymy trawienne, które pomagają w trawieniu białek i tłuszczów zawartych w mleku, co czyni go łatwiej przyswajalnym dla organizmu. Ponadto, kultury starterowe są bogate w witaminy z grupy B oraz wapń i inne minerały, co przyczynia się do ich wartości odżywczej.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik