kultury pleśniowe

KATEGORIA | kultury bakterii

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym na ludzi kultury pleśniowe jest wywołanie reakcji alergicznej

Informacje o składniku

Kultury pleśniowe to składnik spożywczy wykorzystywany do produkcji serów, wędlin, a także do fermentacji kiszonych warzyw i napojów.

Funkcja

Składnikami odżywczymi w żywieniu kultury pleśniowej są związki organiczne, takie jak węglowodany, białka i kwasy tłuszczowe. Te składniki są niezbędne do wzrostu i rozmnażania się pleśni, a także do produkcji jej metabolitów wtórnych, takich jak antybiotyki, antybiotyki oraz enzymy proteolityczne i lipolityczne. W żywieniu kultury pleśniowej ważne są także składniki mineralne, takie jak fosfor, potas i magnez, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu pleśni.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik