Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nabiał
dobry składnik
Skażenie mleka przez niebezpieczne bakterie takie jak Listeria monocytogenes może powodować poważne choroby u ludzi kultury mleczarskiej.
Kultura mleczarska to produkt spożywczy używany do fermentacji mleka w celu uzyskania jogurtu, kefiru czy sera.
Składnikami w żywieniu kultury mleczarskiej są zazwyczaj bakterie fermentacji mlekowej, które służą do zakażania mleka i przekształcania jego składników, takich jak laktoza, w kwas mlekowy. Funkcja tych bakterii polega na wytwarzaniu odpowiedniego smaku i zapachu produktów mlecznych oraz na zwiększeniu ich trwałości poprzez zakwaszenie mleka i hamowanie wzrostu innych mikroorganizmów. Bakterie fermentacji mlekowej są również ważnym źródłem probiotyków, które wpływają korzystnie na zdrowie układu pokarmowego poprzez regulowanie składu flory bakteryjnej jelit.