kultury jogurtowe gatunku Lactobacillus bulgaricus

KATEGORIA | Bakterie fermentujące

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Skrócenie trwałości życia komórek Lactobacillus bulgaricus w kulturze jogurtowej

Informacje o składniku

Lactobacillus bulgaricus is a bacterial strain commonly found in yogurt cultures that aids in the fermentation process.

Funkcja

Składnik kultury jogurtowej Lactobacillus bulgaricus pełni funkcję fermentacyjną w procesie produkcji jogurtu. Bakterie te przekształcają laktozę (cukier mleczny) zawartą w mleku na kwas mlekowy, co powoduje zgęstnienie masy i nadaje charakterystyczny smak jogurtu. Ponadto, Lactobacillus bulgaricus również wpływa pozytywnie na zdrowie jelitowe poprzez produkcję kwasu mlekowego, który działa antybakteryjnie na niepożądane mikroorganizmy w jelitach i korzystnie wpływa na florę bakteryjną.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik