kultury fermentacji

KATEGORIA | Kultury bakterii

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika na ludzi kultury fermentacji jest zwiększenie ryzyka wystąpienia infekcji drożdżakowych.

Informacje o składniku

Kultura fermentacji może zawierać różne składniki, jednak najczęściej używanym jest bakteria mlekowa Lactobacillus.

Funkcja

Składnik odżywczy w żywieniu kultury fermentacji pełni funkcję zapewnienia odpowiednich warunków do wzrostu i metabolizmu mikroorganizmów odpowiedzialnych za fermentację. Składniki te są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesu fermentacji i stanowią źródło energii oraz substraty dla biosyntezy związków organicznych. Występujące w kulturze drobnoustroje wykorzystują składniki odżywcze do wytwarzania enzymów, a także do syntezy białek, kwasów nukleinowych i innych związków organicznych. W skład składników odżywczych wchodzą między innymi węglowodany, białka, kwasy tłuszczowe, sole mineralne oraz witaminy.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik