Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Kultury bakterii
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika na ludzi kultury fermentacji jest zwiększenie ryzyka wystąpienia infekcji drożdżakowych.
Kultura fermentacji może zawierać różne składniki, jednak najczęściej używanym jest bakteria mlekowa Lactobacillus.
Składnik odżywczy w żywieniu kultury fermentacji pełni funkcję zapewnienia odpowiednich warunków do wzrostu i metabolizmu mikroorganizmów odpowiedzialnych za fermentację. Składniki te są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesu fermentacji i stanowią źródło energii oraz substraty dla biosyntezy związków organicznych. Występujące w kulturze drobnoustroje wykorzystują składniki odżywcze do wytwarzania enzymów, a także do syntezy białek, kwasów nukleinowych i innych związków organicznych. W skład składników odżywczych wchodzą między innymi węglowodany, białka, kwasy tłuszczowe, sole mineralne oraz witaminy.