Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Kultury bakterii
dobry składnik
Składnik ten może powodować problemy trawienne u niektórych ludzi, zwłaszcza u osób z nietolerancją laktozy.
Mleko jest głównym składnikiem spożywczym używanym do hodowli kultury bakterii mlekowych
Składnikami mleka, które są ważne dla wzrostu i metabolizmu bakterii mlekowych, są przede wszystkim białka mleka, laktoza oraz lipidy. Białka mleka dostarczają aminokwasów, które są niezbędne do syntezy enzymów i innych białek, a także są źródłem azotu dla bakterii. Laktoza, czyli cukier mleczny, stanowi główne źródło energii dla bakterii mlekowych i jest metabolizowana przez nie w procesie fermentacji mlekowej. Lipidy są także ważnym źródłem energii i stanowią składnik błon komórkowych bakterii. Dlatego mleko jest idealnym środowiskiem do wzrostu i rozmnażania się bakterii mlekowych.