kultury bakterii mlekowych mleko

KATEGORIA | Kultury bakterii

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Składnik ten może powodować problemy trawienne u niektórych ludzi, zwłaszcza u osób z nietolerancją laktozy.

Informacje o składniku

Mleko jest głównym składnikiem spożywczym używanym do hodowli kultury bakterii mlekowych

Funkcja

Składnikami mleka, które są ważne dla wzrostu i metabolizmu bakterii mlekowych, są przede wszystkim białka mleka, laktoza oraz lipidy. Białka mleka dostarczają aminokwasów, które są niezbędne do syntezy enzymów i innych białek, a także są źródłem azotu dla bakterii. Laktoza, czyli cukier mleczny, stanowi główne źródło energii dla bakterii mlekowych i jest metabolizowana przez nie w procesie fermentacji mlekowej. Lipidy są także ważnym źródłem energii i stanowią składnik błon komórkowych bakterii. Dlatego mleko jest idealnym środowiskiem do wzrostu i rozmnażania się bakterii mlekowych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik