Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Enzymy
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika zwanego ksylenazą na ludzi może być alergia lub reakcja alergiczna.
Ksylanaza jest enzymem, który rozkłada ksylan, jedną z głównych substancji ściany komórkowej roślin, a jego zastosowanie w przemyśle spożywczym pomaga w procesie produkcji chleba oraz poprawia przyswajalność składników pokarmowych.
Ksylanaza jest enzymem trawieniowym, który rozkłada ksylany - składnik błonnika pokarmowego, który występuje w roślinach. Funkcja ksylanazy w żywieniu polega na ułatwieniu trawienia błonnika pokarmowego, co pozwala na lepsze wchłanianie składników odżywczych z pożywienia oraz regulację pracy jelit. Dzięki temu, że ksylanaza rozkłada ksylany, zmniejsza objętość masy kałowej oraz łagodzi objawy związane z zaparciami.