Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Krokosz (Colchicum autumnale) jest rośliną trującą, która może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia. Objawy zatrucia krokoszem mogą wystąpić już po kilku godzinach od spożycia i obejmują: - silne bóle brzucha - wymioty - biegunkę - zaburzenia rytmu serca - drgawki - utratę przytomności W skrajnych przypadkach zatrucie krokoszem może prowadzić nawet do śmierci. Dlatego też nie należy w żadnych okolicznościach spożywać tej rośliny ani jej części (np. bulw), a w przypadku przypadkowego spożycia natychmiast należy skontaktować się z lekarzem lub wezwać pomoc medyczną.
Krokosz barwierski (Crocus sativus) to roślina z rodziny kosaćcowatych, której czerwone, drażniące dla oczu pręciki zwane szafirem bywają używane jako barwnik spożywczy.
Składnik krokosz (Crocus sativus) to popularna przyprawa stosowana w kuchni w celu nadania potrawom charakterystycznej żółtej barwy oraz lekkiego, orzechowego smaku. Składnik ten jest również wykorzystywany w medycynie jako naturalny lek przeciwdepresyjny, przeciwzapalny oraz przeciwbólowy. W produktach spożywczych składnik krokosz może być stosowany w postaci proszku lub drażetek, a także w płynnej formie jako esencja lub olejek.