Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Ryby i owoce morza
uważaj na...
Spożycie krewetek białych (Litopenaeus vannamei) z dodatkiem stabilizatora E451i może powodować reakcje alergiczne u niektórych ludzi.
Krewetka biała (Litopenaeus vannamei) jest bogatym źródłem białka i witamin, podczas gdy stabilizator E451i jest powszechnie stosowanym składnikiem w przemyśle spożywczym, aby zapobiegać rozwarstwianiu się emulsji i utrzymać jednorodną konsystencję produktów spożywczych.
Składnik odżywczy w ietze krewetki białej (Litopenaeus vannamei) to białko, które stanowi około 20% suchej masy mięsa. Zawiera ono aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto, krewetka biała jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają na zdrowie serca i układu krążenia. Stabilizator E451i (trifosforan pentasodowy) stosowany jest w przemyśle spożywczym jako substancja wiążąca w celu poprawy konsystencji i stabilności produktów. W przypadku krewetek białych, E451i może być stosowany w celu zapobiegania oderwaniu się mięsa od skorupki podczas obróbki cieplnej lub mrożenia.