koźlarz czerwony

KATEGORIA | Grzyby

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Skręcanie kłujących włosków na skórze ludzkiej oraz wywoływanie reakcji alergicznych

Informacje o składniku

Koźlarz czerwony jest grzybem jadalnym o mięsistym miąższu, bogatym w białko, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i potas.

Funkcja

Składnik w żywieniu koźlarza czerwonego, zwłaszcza w okresie zimowym, to białko. Koźlarze czerwone są roślinożercami i żywią się różnymi gatunkami roślin, w tym gałęziami i korą drzew. W okresie zimowym, kiedy trudno znaleźć wystarczającą ilość pożywienia, koźlarze czerwone opierają swoją dietę na pędach drzew iglastych, które są bogate w białka. Białko jest niezbędne dla koźlarzy czerwonych, ponieważ pomaga utrzymać ich mięśnie i poziom energii, a także wpływa na rozwój i zdrowie ich układu nerwowego.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik