Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Korzeń prażonej cykorii może powodować pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka, szczególnie jeśli spożywa się go w nadmiernych ilościach. Jednym z najważniejszych zagrożeń jest ryzyko zaburzeń trawienia, takich jak biegunka, wzdęcia i niestrawność. Ponadto, nadmierne spożycie korzenia prażonej cykorii może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych, a także wpłynąć na poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą. W końcu, korzeń prażonej cykorii może powodować reakcje alergiczne u osób, które są na nie uczulone. Dlatego zaleca się spożywanie korzenia prażonej cykorii z umiarem i w ramach zrównoważonej diety.
Korzeń prażonej cykorii to składnik spożywczy o kawowym smaku, który może być stosowany jako zamiennik kawy.
Składnik korzenia prażonej cykorii, znany również jako inulina, jest dodawany do wielu produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości prebiotyczne. Inulina jest trawiona przez dobre bakterie w jelitach, co pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej i poprawia trawienie. Inulina jest również stosowana jako zamiennik cukru, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. W produktach spożywczych, takich jak jogurty, napoje, batony energetyczne i wiele innych, inulina jest stosowana jako składnik funkcjonalny, który poprawia wartość odżywczą produktu i wpływa korzystnie na zdrowie konsumentów.