Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Korzenie i przyprawy
niewskazany
Korzeń chrzanu tarty może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka ze względu na zawartość przeciwutleniacza pirosiarczynu sodu. Spożycie dużej ilości pirosiarczynu sodu może prowadzić do reakcji alergicznych, astmy oraz zaburzeń trawienia. Z tego powodu zaleca się ostrożność w spożywaniu tarty chrzanu oraz umiar w jego ilościach.
Tart grated horseradish root contains the antioxidant sodium bisulfite
Funkcją składnika korzenia chrzanu tarty zawierającego przeciwutleniacz pirosiarczyn sodu w produktach spożywczych jest przede wszystkim zapobieganie utlenianiu i utrzymanie trwałości tych produktów, poprzez hamowanie procesów utleniania tłuszczów i enzymów. Pirosiarczyn sodu działa jako antyutleniacz, który zmniejsza ilość wolnych rodników w produktach spożywczych, co wpływa na ich jakość i świeżość.