Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Sorbinian potasu jest uważany za bezpieczny dla zdrowia człowieka, ale jak z każdym składnikiem spożywczym, spożywanie go w nadmiernych ilościach może powodować pewne zagrożenia dla zdrowia. Spożycie większej ilości sorbinianu potasu może prowadzić do wystąpienia objawów takich jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka oraz reakcje alergiczne u niektórych ludzi. Długotrwałe spożywanie sorbinianu potasu w nadmiernych ilościach może również prowadzić do zaburzeń metabolicznych. Dlatego zawsze należy przestrzegać zaleceń odnośnie spożycia i unikać spożywania zbyt dużych ilości produktów zawierających ten konserwant.
Sorbinian potasu to organiczny związek chemiczny, który jest stosowany jako konserwant w przemyśle spożywczym.
Sorbinian potasu jest powszechnie stosowanym składnikiem konserwującym w produktach spożywczych. Jego główną funkcją jest hamowanie wzrostu bakterii, grzybów i drożdży, które mogą powodować psucie się żywności. Dzięki temu produkt może dłużej zachować świeżość i smak. Sorbinian potasu jest szczególnie powszechny w produktach piekarniczych, mięsnych i nabiałowych. Jednakże stosowanie go jest ściśle regulowane i ograniczone, aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe.