Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Koncentraty
dobry składnik
Spożycie koncentratu soku z czarnej marchwi może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim, nadmiar spożycia koncentratu może prowadzić do nadwrażliwości na składniki odżywcze, co może prowadzić do reakcji alergicznych. Ponadto, zawarta w soku cukier inwertowany może przyczynić się do wystąpienia próchnicy zębów oraz zaburzeń metabolicznych u osób z cukrzycą. Koncentrat soku z czarnej marchwi może również wpłynąć na poziom cholesterolu we krwi, co z kolei może zwiększyć ryzyko chorób serca i nadciśnienia. W celu uniknięcia tych zagrożeń, zaleca się spożywanie soku z czarnej marchwi w umiarkowanych ilościach oraz w ramach zrównoważonej diety.
Koncentraty soku z czarnej marchwi to składnik spożywczy otrzymywany przez odparowanie wody z soku, co zwiększa jego zawartość składników odżywczych i naturalnie przedłuża okres przydatności do spożycia.
Składnik koncentratu soku z czarnej marchwi jest źródłem naturalnych barwników i przeciwutleniaczy, co sprawia, że jest popularnym dodatkiem w przemyśle spożywczym. Funkcje koncentratu soku z czarnej marchwi w produktach spożywczych mogą obejmować dodawanie koloru, poprawę smaku i zapachu oraz zwiększenie wartości odżywczej. Może być stosowany w sokach, napojach, przekąskach, daniach gotowych, a także w przetworach mięsnych i rybnych.