Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Koncentraty
dobry składnik
Spożycie dużej ilości koncentratu soków z ogórka kiszonego może być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Najczęstszymi zagrożeniami są: 1. Nadmiar soli - ogórki kiszone zawierają dużo soli, a ich soki są jeszcze bardziej skoncentrowane. Spożycie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i chorób serca. 2. Nadmiar octu - ogórki kiszone są zazwyczaj marynowane w occie, a koncentrat soków zawiera jeszcze większą ilość octu. Spożywanie zbyt dużej ilości octu może prowadzić do podrażnienia żołądka i kwasowości. 3. Problemy z trawieniem - spożywanie zbyt dużej ilości koncentratu soków z ogórka kiszonego może prowadzić do problemów z trawieniem, takich jak biegunka, wzdęcia, a nawet ból brzucha. Dlatego zaleca się spożywanie koncentratu soków z ogórka kiszonego w umiarkowanych ilościach, aby uniknąć powyższych zagrożeń dla zdrowia.
Koncentraty soków z ogórka kiszonego to składnik spożywczy otrzymywany przez odparowanie wody z soku uzyskanego z kiszonych ogórków.
Składnik koncentraty soków z ogórka kiszonego jest stosowany głównie jako naturalny regulator kwasowości i smaku w produktach spożywczych. Ponadto, może on również pełnić funkcję substancji konserwującej, zapewniając dłuższy okres przydatności do spożycia produktów.