Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Koncentraty
dobry składnik
Koncentrat żurawiny może powodować niepożądane skutki dla zdrowia, gdy jest spożywany w dużych ilościach. Zawiera on kwas cytrynowy, który może prowadzić do zgagi, refluksu żołądkowego i innych problemów z przewodem pokarmowym. Ponadto, nadmierne spożycie koncentratu żurawiny może prowadzić do biegunki, nudności, wymiotów i innych objawów, które mogą osłabić organizm i prowadzić do odwodnienia. Osoby z chorobami nerek lub kamieniami nerkowymi powinny unikać spożywania koncentratu żurawiny, ponieważ może on zawierać kwasy organiczne, które mogą pogorszyć ich stan zdrowia. Dlatego zaleca się spożywać koncentrat żurawiny w umiarkowanych ilościach i zawsze w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety.
Koncentrat żurawiny to produkt spożywczy otrzymywany przez zagęszczenie soku z owoców żurawiny
Składnik koncentrat żurawiny jest często dodawany do produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Koncentrat żurawiny jest bogaty w proantocyjanidyny, które zapobiegają przyleganiu bakterii do ścian pęcherza moczowego i układu moczowego, co może pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych. Ponadto, składnik ten może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz zapobieganiu chorobom serca. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, koncentrat żurawiny jest również często stosowany w produktach spożywczych jako naturalny środek konserwujący.