Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Koncentraty
dobry składnik
Spożycie koncentratu z hibiskusa może powodować pewne zagrożenia dla zdrowia człowieka, w szczególności w nadmiernych ilościach. Ponieważ hibiskus zawiera kwasowość, picie dużych ilości takiego napoju może powodować problemy z trawieniem, takie jak refluks żołądkowo-przełykowy lub zgaga. Ponadto osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny zachować ostrożność, ponieważ hibiskus może obniżać ciśnienie krwi, co może prowadzić do zawrotów głowy lub omdlenia. W przypadku kobiet w ciąży lub karmiących piersią, zaleca się skonsultowanie spożycia hibiskusa z lekarzem, ponieważ nie ma wystarczających badań potwierdzających bezpieczeństwo jego spożycia w tych okolicznościach.
Koncentrat z hibiskusa to bogate źródło przeciwutleniaczy i kwasów organicznych, które mogą wpłynąć pozytywnie na zdrowie serca i układu krążenia.
Składnik koncentrat z hibiskusa jest często dodawany do produktów spożywczych jako naturalny barwnik i aromat. Hibiskus zawiera kwasy organiczne, flawonoidy i antocyjany, które nadają produktom czerwoną lub fioletową barwę oraz charakterystyczny, kwiatowy smak i zapach. Składnik ten jest szczególnie popularny w herbach, napojach owocowych, a także w niektórych produktach cukierniczych, takich jak galaretki, dżemy i cukierki.