Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika w koncentracie soku z buraka czerwonego na ludzi może być zwiększenie stężenia potasu we krwi.
Koncentrat soku z buraka czerwonego to produkt spożywczy o intensywnym kolorze i słodko-ziemistym smaku, bogaty w antyoksydanty i składniki mineralne.
Składnikami odżywczymi występującymi w soku z buraka czerwonego są głównie: węglowodany, błonnik, witaminy (A, B1, B2, B6, C, K), składniki mineralne (potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor) oraz związki fenolowe. Koncentrat soku z buraka czerwonego jest bogaty w antocyjany, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. W diecie człowieka koncentrat soku z buraka czerwonego może pełnić funkcję źródła składników mineralnych oraz witamin, a także wpływać korzystnie na układ krążenia.