Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Koncentraty
dobry składnik
Spożycie koncentratu soku pomarańczowego może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Przede wszystkim koncentraty soku pomarańczowego często zawierają dużą ilość cukru oraz sztuczne dodatki, co może prowadzić do nadwagi, cukrzycy, chorób serca oraz innych problemów zdrowotnych. Ponadto, koncentraty soków często są pasteryzowane, co oznacza, że są poddawane wysokim temperaturom w celu zniszczenia bakterii i innych mikroorganizmów. Ten proces może zabijać nie tylko szkodliwe bakterie, ale również korzystne składniki odżywcze. W konsekwencji, spożycie nadmiernych ilości koncentratu soku pomarańczowego może prowadzić do niedoborów witamin i innych ważnych składników odżywczych.
Koncentrat soku pomarańczowego to produkt pozyskiwany poprzez odparowanie wody z soku, który pozwala na dłuższe przechowywanie i transport.
Składnik koncentrat soku pomarańczowego jest używany w produktach spożywczych głównie jako naturalny zagęszczacz i dodatek smakowy. Jego główną funkcją jest dodanie do produktu świeżego smaku i aromatu pomarańczy oraz zagęszczenie produktu bez dodatkowej wody. Ponadto, składnik ten zawiera witaminy i minerały pochodzące z pomarańczy, co przyczynia się do wzbogacenia wartości odżywczej produktu.