koncentrat soku czarnej i żółtej marchwi

KATEGORIA | Koncentraty

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Koncentrat soku z czarnej i żółtej marchwi może stanowić pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka, jeśli zostanie spożyty w nadmiarze. Wysoka zawartość beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, może prowadzić do hipervitaminozy A, co może prowadzić do objawów takich jak utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunka, osłabienie mięśni, bóle głowy, zmęczenie, świąd skóry i suchość. Długotrwałe spożywanie zbyt dużej ilości beta-karotenu może również prowadzić do uszkodzenia wątroby i kości. Ponadto, koncentrat soku z marchwi zawiera naturalnie występujące cukry, które mogą wpłynąć negatywnie na poziom cukru we krwi, zwłaszcza u osób z cukrzycą. Ważne jest, aby spożywać koncentrat soku z czarnej i żółtej marchwi z umiarem i zrównoważoną dietą, aby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych.

Informacje o składniku

Koncentrat soku czarnej i żółtej marchwi to składnik spożywczy otrzymywany przez odparowanie wody z soku, który jest bogaty w witaminy i przeciwutleniacze.

Funkcja

Składnik koncentrat soku czarnej i żółtej marchwi stosowany jest w produktach spożywczych jako naturalny barwnik oraz źródło witamin i składników mineralnych. Czarne i żółte marchwie zawierają dużo karotenoidów, takich jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które są przeciwutleniaczami i korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Koncentrat soku z marchwi jest również stosowany w produktach spożywczych jako naturalny konserwant, który chroni żywność przed psuciem i przedłuża jej trwałość.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik