Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Koncentraty
dobry składnik
Spożycie suszonego koncentratu pomidorowego może powodować niekorzystne skutki zdrowotne, takie jak reakcje alergiczne u osób, które są uczulone na pomidory. Ponadto, suszony koncentrat pomidorowy jest bardzo bogaty w sole i składniki mineralne, takie jak potas, magnez, żelazo i miedź. Spożycie zbyt dużej ilości suszonego koncentratu pomidorowego może prowadzić do nadmiernego spożycia tych składników, co może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu. W szczególności, osoby cierpiące na choroby nerek lub choroby serca powinny unikać spożywania zbyt dużej ilości suszonego koncentratu pomidorowego, ponieważ może to prowadzić do nasilenia objawów tych chorób.
Koncentrat pomidorowy suszony to produkt spożywczy otrzymywany przez odparowanie wody z pomidorów, który jest powszechnie stosowany jako dodatek smakowy w wielu potrawach.
Składnik koncentrat pomidorowy suszony jest często dodawany do produktów spożywczych jako naturalny sposób dodania smaku i koloru. Jego główną funkcją jest wzbogacenie smaku produktów spożywczych, szczególnie w przypadku dań mięsnych, sosów, zup i przetworów warzywnych. Koncentrat pomidorowy suszony jest również bogaty w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, co przyczynia się do lepszego zdrowia serca, niższego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz poprawy funkcji odpornościowej.