Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Koncentraty
dobry składnik
Spożycie zbyt dużej ilości koncentratu cytrynowo-limonkowego może prowadzić do wystąpienia poważnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Najczęstszymi objawami przedawkowania są nudności, wymioty, biegunka i bóle brzucha. W niektórych przypadkach może pojawić się również ból głowy, osłabienie i zawroty głowy. Koncentrat cytrynowo-limonkowy może również działać drażniąco na błonę śluzową jamy ustnej i gardła, co może prowadzić do podrażnień i stanów zapalnych. W skrajnych przypadkach może dojść do uszkodzenia błony śluzowej, co prowadzi do trudności w przełykaniu i oddychaniu. Nie zaleca się spożywania koncentratu cytrynowo-limonkowego w dużych ilościach lub przez długi czas, ponieważ może to prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Osoby z chorobami układu pokarmowego oraz uczuleniowe na cytrusy powinny unikać spożywania tego produktu.
Koncentrat cytrynowolimonkowy to substancja spożywcza o silnym, kwaśnym smaku, która jest powszechnie stosowana jako dodatek smakowy w przemyśle spożywczym.
Składnik koncentrat cytrynowolimonkowy jest zwykle dodawany do produktów spożywczych jako naturalny środek słodzący i aromatyzujący. Jego funkcją jest poprawianie smaku i zapachu produktów oraz zwiększanie ich trwałości. Ponadto, koncentrat cytrynowolimonkowy może również działać jako środek konserwujący, który zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni.